Atesa la naturalesa fonamentalment calcària del massís, la presència de les espècies calcícoles és aclaparant.
Entre les silicícoles només “Pteridium aquilinum” apareix prou abundant, tot i les altres testimonis en llocs aïllats de substrat favorable, com és el “Trifolium arvense”, que creix sobre els sòls basàltics, al vessant d’Horta.
En aquest paràgraf introductori del llibre especialitzat: “Flora del Massís dels Ports” s’identifiquen els diferents estudis botànics sobre el tema, tot citant-ne els seus autors.
Cavanilles (1795-97), sobre la Tinença de Benifassà, al extrem SW del massís. L’any 1863 es publicava a Dresde (R.D.A.) la Serie inconfecta plantarum indigenarum aragoniae de Loscos&Pardo, a la qual hi ha abundants citacions del Port, de la zona de Beseit i Rafelgarí.
A.Costa herboritzà pel vessant d’Horta (Vall de Monrela – Escala d’Arnes, Terranyes, Caro i Carlares). Les dades apareixen a “Introducción a la Flora de Catalunya” (1864).
L’estiu de 1876, R. de Bolòs visità també la zona. Les seves notes restaren en part inèdites fins el 1921, quan foren publicades per son fill A. de Bolòs.
No tenim testimonis directes d’altres visites de botànics a la serra, llevat de l’excursió de Llenas a les muntanyes de la Sènia (1910).
Font Quer vingué per primer cop al Port (Horta) l’any 1915, tot seguint les petjades de Costa. Dos anys després, hi tornava, ara pel vessant de Tortosa.Fruit de la seva primera estada fou “Una excursió botànica a la Catalunya Transibèrica”. De la segona, en sortí “Vuit dies d’excursió botànica als Ports de Tortosa”.
El vessant d’Horta fou recentment explorat de nou per O. de Bolòs, Montserrat i Romo (“Collectanea”, 1985). Aquest mateix caent també ha estat estudiat, com part del territori delimitat en la seva tesi doctoral, per Anna Rovira (1986), la qual ja havia publicat (conjuntament amb J. Molero) a “Collectanea” (1983) algunes troballes interesants de les seves exploracions iniciades l’any 1980.
Torres Espuny, Lluís de. Flora del massís del Port. Tarragona: Diputació de Tarragona, 1989.
Tot un esclat de vida
ResponderEliminarMostra de la flora del port.
ResponderEliminarSom uns privilleijats
ResponderEliminar